Home Automation med Z-Wave

Home Automation med Z-Wave

Z-Wave er en dansk udviklet teknologi til lavstrøms kommunikation mellem dimser. Perfekt til batteridrevne enheder, som skal kunne holde i månedsvis og stadig kommunikere status. Yderligere er Z-Wave teknologien ikke point to point, men derimod et net/grid. Det vil sige at enhederne i samspil forlænger rækkevidden af netværket, og man derfor ikke behøver bruge energi på en meget kraftig sender.

Der findes allerede i dag en lang række enheder som benytter teknologien. Bla. vores egne Danfoss har lavet en radiator termostat som snakker Z-Wave. I samspil med termostater (indbygget i mange multisensorer) placeret rundt i huset, kan man lave en ret unik varme styring, der eksempelvis kan slukke for varmen når man åbner vinduerne.

Danfoss Z-Wave

Danfoss Z-Wave termostat

Fibaro Flood sensor er et andet lækkert eksempel på veldesignet hardware som snakker Z-Wave’sk. En simpel og pæn dims som bare skal ligge på gulvet og vente på at den bliver våd. Så er det jo op til din controller og dig, hvad der skal ske når den bliver det. Men i princippet er der ikke noget i vejen for at man starter en pumpe og sender en push notification til din iPhone.

Figaro Flood Sensor

Figaro Flood Sensor

Her et par andre eksempler:

motion_sensor_manual

Fibaro Motion Sensor

fibaro_dimmer_1

Fibaro dimmer til indbygning

Aeotec gemt dør åbnings sensor

Aeotec gemt dør sensor

Everspring flood sensor

Everspring flood sensor

 

 

 

 

For at have et fungerende system, skal man først bruge en controller. Altså en hovedenhed som orkestrere alle de mange enheder, styrer dem og reagerer på deres input.

Den typiske controller udstiller et Web interface og som regel også et API (Application Programming Interface) som Apps osv. kan snakke sammen med. Det er via disse interfaces du opsætter enhederne og logikken for din installation.

Her ses FIbaro Home Center 2 Web interfacet, som du konfigurerer dit setup i.

Der findes en del controllere i dag, desværre er der stort set ingen af dem som bare virker, uden bøvl og besværlig opsætning. Z-Wave home automation er i høj grad en ny teknologi, selvom den faktisk er ved at være 10 år gammel.

Køb dig fattig men glad med den komplette controller:

Det er ikke helt billigt, og det virker stadig ikke nødvendigvis 100% uden at du lærer lidt om hvordan Z-Wave enheder snakker med en controller, men hvis du vil tage den letteste vej, så er det en hardware og software bundle du skal have fat i.

Smart Things (100 dollar – ikke i DK endnu)
www.smartthings.com
img-device-boxesJeg bør faktisk ikke have Smart Things med i listen, da den endnu ikke officielt er kommet til Europa. Desværre er det sådan at Z-Wave i US kører på en anden frekvens end i EU, det sædvanlige politiske bøvl… Men det gør at du pt. ikke kan anvende Smart Things controlleren i EU.  Dog er der håb forude, og SmartThings har offentligt meldt ud at de i 2015 vil komme med en EU version af deres Controller. I øvrigt blev de købt af Samsung tidligere i år, så man må formode at der er noget kapital og seriøsitet i ryggen på sådan en udmelding. SmartThings er meget af det vi i dag savner i de andre controllere. Et ultra lækkert web interface, en rigtig veldesignet app, og integration med andre systemer, som IFTTT (If This Then That).

Fibaro Home Center (Fra 2000 til 4000 dkk)
top_hclite_engFibaro er nok den pt. mest helstøbte og lækre løsning i EU. De laver et hæderligt interface og rigtig lækker hardware. Prisen trækker rigtig meget ned, da den mindste version (Home Center Lite) koster 2000,- dkk, og den store version (Home Center 2) 4000,- dkk. Forskellen er at du i den store kan bruge stemme genkendelse, samt scripte dine handlinger i et sprog kaldet LUA. Appen er også ganske velfungerende, og indeholder bla. en velfungerende integration til kameraer, hvis du ønsker at bruge Alarm funktionaliteten. Fibaros Hardware er i en klasse for sig. Bla. deres vindues magnet og bevægelses sensorer samt røgalarmer er rigtig flotte at se på, og fungerer helt som de skal.

MiCasaVerde – Vera Edge (1300,- dkk)
veraedge_angle_with_lights-500x500getvera.com
Vera Edge er en anden type controller end de to forrige. Det er en controller som først og fremmest har et meget stort community og som fokuserer på at alt skal kunne laves præcist som du vil. Der er plugins at hente, og du kan scripte helt frit. Der er også mulighed for grafisk redigering af dine handliger, med en ok velfungerende blok interface. Vera Edge’s forgænger Vera Lite var den nok til dato mest velfungerende controller, hvor i mod Vera Edge hidtil har haft et dårligt ry, med utilsigtede genstart, forsvindende kontakt til nettet, enheder der låser m.m. Men det lover MiCasaVerde snart er fortid, og de releaser da også software opdateringer jævnligt. Der er altså en del godt at sige om Vera Edge. Dog er appen ikke så brugervenlig som de to ovenstående controllere.

Lav din egen controller:

Hvis man er virkelig glad for den dybe nørdede (og billige) tilgang, kan man vælge at køre med en Raspberry Pi eller en anden computer, en Usb stick til at snakke Z-Wave med enhederne og et stykke software ovenpå.

Den mest anerkendte Z-Wave USB stick er Aeotec Z-Stick 2, som bla. har den feature at du kan tage den ud af computeren, og så rende rundt i hytten og inkludere devices i dit Z-Wave netværk, da den kommer med indbygget batteri. Det er smart, da man så slipper for at rende frem og tilbage, da devices bliver inkluderet ved at først at trykke på den blå cirkel på usb stickken, og derefter på en lille knap på Z-Wave enheden. Der findes andre Z-Wave sticks, bla. en fra Z-Wave.me, men pt. vil Aeotec sticken være det bedste køb.

Aeotec Z-Stick 2

Aeotec Z-Stick 2

Software delen er mere “lakrids”, her er de mest anerkendte løsninger lige nu:

Domoticz (Open Source – Gratis)

Domoticz interface

Domoticz interface

www.domoticz.com
Kører stabilt, men har som de andre Open Source løsninger en masse hacks for at gøre dit netværk stabilt. Der er fine knapper som “recover network”. Det er også relativt svært at komme i gang som nybegynder, da man som udgangspunkt skal vide en del om kommunikations delen med enhederne for at få det til at virke. Interfacet er heller ikke helt logisk lavet. Domoticz har også en App til iPhone og Android, den er i den bedre klasse.

OpenHab (Open Source – Gratis)
www.openhab.org
Nørdernes våde Z-Wave drøm. Her kan du frit kode dine actions, i et scripting sprog designet til formålet. Desværre er der absolut ingen genveje til det hurtige setup. Du skal være forberedt på at tilføje Z-Wave enheder i config filer osv. osv. Men til gengæld skulle OpenHab være noget af det mest stabile software du kan få, og mulighederne er uanede. Også OpenHab har en App, der dog ikke virker specielt gennemprøvet. Til gengæld et par plusser for visionen om at ville være Home Automation Api’et fra fremtiden.

HomeGenie (Open Source – Gratis)
www.homegenie.it
Egentlig et ok lækkert interface, kører både på PC og Raspberry Pi. Men her stopper det også. Undertegnede endte ihvertfald med at rive sig selv i håret efter et par timers forsøg på at gøre selv simple ting. Flere Z-Wave devices ville ikke engang parre sig med HomeGenie. Men der bliver løbende udviklet på det, og det er ihvertfald et produkt hvor man har forholdt sig til at det også skal se lidt lækkert ud.

HomeSeer (Closed Source – Koster fra 700 til 1500,- dkk)
www.homeseer.com
Her tager vi lige et skridt op i både brugervenlighed og features, HomeSeer er af mange den foretrukne løsning, hvis man ikke ønsker en controller som kommer med hardware. Hvis man køber HomeSeer HS3 Pro versionen, får du mulighed for at designe din egen App i App designeren, som du så kan styre systemet med. Appen virker på stort set alle devices, inklusive iPad. Men med en pris på 1500,- kunne man også vælge at gå Fibaro vejen, og få en ok fin App med i prisen.

Ago Control
www.agocontrol.com
Ago Control er et forsøg på at lave en visuelt velfungerende controller, med blok baseret event håndtering meget som hos Vera controlleren fra MiCasaVerde. Det er lykkedes ret godt, ud fra hvad de selv siger på deres site, og hvad man kan se på screenshots. Et test af Ago må senere vise om de har ret.

Gode verificerede forhandlere der fører Z-Wave gear:

Slutteligt kommer en kort anbefaling af forhandlere. Det er ikke det store udvalg vi har. Heldigvis er vi så heldige her hjemme at have en rigtig fornuftig en af slagsen. YouControl.dk leverer hurtigt (Fra Tyskland som oftest), og svarer på henvendelser. Priserne er helt rimeligt, og du kan ofte ikke finde tingene billigere i udlandet. Dejligt at de ikke pumper priserne, da de stort set er den eneste eksisterende forhandler herhjemme.

Danmark: youcontrol.dk

I UK finder du Vesternet, der også er en ok forhandler, de har et kæmpe udvalg, og man kan mærke at de interesserer sig for de produkter de sælger.

UK: www.vesternet.com

  1. […] så findes der også de helt smarte alarmer, som eksemelvis Z-Wave røgalarmen fra Fibaro. Læs mere om Z-Wave i denne artikel. Nu får du pludselig muligheder for at sidde ved computeren og redigere følsomheden for alarmen, […]

    Svar
  2. smartthings har været utrolig nem at bruge. Også alle de funktioner tilbydes uden at betale et gebyr.

    Svar

Skriv et svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort