Den lille guide til røgalarmer

Den lille guide til røgalarmer

Et af de absolut bedste gadget køb du kan gøre dig, er en røgalarm. Men en røgalarm er jo ikke bare en røgalarm. Der findes et kæmpe udvalg på markedet, både med forskellige teknologier, men også med forskellige features og ikke mindst kvalitet.

Den gode nyhed er at langt de fleste røgalarmer i dag er EN14604 certificeret og godkendt af Dansk Varefakta Nævn. Det betyder at du som udgangspunkt ikke behøver bekymre dig så meget om de nu også virker, for det gør de. Derimod er der en masse andre ting du skal overveje, eksempelvis om de skal være forbundne via et trådløst netværk, så du bliver alarmeret af alle dine alarmer, hvis én af dem registrerer røg. Og nu begynder det så at blive lidt kompliceret.

Vi starter denne lille guide med et stykke grafik der på letteste vist guider dig igennem de sværeste valg:

Smokealarm Copy

Nu ved du sådan cirka hvad du skal lede efter. Lad os så lige gennemgå de forskellige koncepter du støder på:

Optisk eller Ionisk

Der findes to primære sensor typer, en Optisk og en Ionisk (Også kaldet fotoelektrisk). En optisk alarm sensor er basalt set en lys sensor, som registrerer hvor mange partikler der er i luften mellem “senderen” og “modtageren”. Denne type sensor er rigtig god til at detektere synlig rør, som typisk opstår når der er flammer i noget.

Den ioniske alarm sensor måler antallet af ioner i luften, det er en rigtig fin målemetode til især den usynlige rør der opstår når noget ulmer, eller brænder meget rent.

Langt de fleste alarmer på markedet er i dag optiske, så det er nok her du ender, med mindre du vælger at købe en af hver. Magasinet Tænk anbefalede for nogle år siden Jacob Jensens ioniske alarm, så den er nok ikke noget dårligt køb hvis man vil den vej. Men også Housegard har i deres System 1 mulighed for at købe ioniske alarmer, som endda trådløst kan snakke sammen med de optiske.

Skal de forbindes?

Hvis du har et hus i flere etager, eller en lejlighed hvor der er meget langt imellem værelserne, så er det en rigtig god idé at dine røgalarmer kan snakke sammen, så du ikke behøver kunne høre den meldende alarm. Alle alarmer vil lyde når én af dem “lugter røg”.

Den absolut mest lavpraktiske og sikre metode er kabling. Her skal du ganske fysisk trække ledninger imellem alle dine røgalarmer. Den billigste og bedste alarm er formentlig Jo-El Link alarmen. Den fungerer fint, og er ikke alt for grim at kigge på. Men altså, fysiske ledninger, hvem gider det?

Trådløst er vejen frem, og her er der mange måder alarmerne kan snakke sammen på. Den mest populære er via ultra billige 433MHz sendere og modtagere. Det er dem der også bliver brugt i trådløse dørklokker, vejrstationer m.m. Problematikken med de billige 433MHz modeller er at protokollen, altså det sprog de snakker på det trådløse netværk er meget meget simpelt, og at der som regel er meget støj fra andre enheder på denne frekvens. Det betyder at du vil opleve fejlalarmer. Hvor ofte afhænger af mange faktorer.

System1

Housegard System 1 er et komplet 868MhZ system, hvor du kan koble mange forskellige enheder sammen.

Hvis du er villig til at gå lidt op i pris kan du få alarmer som snakker sammen på 868MHz. En mere “prof” frekvens, som ofte anvendes af hjemme alarm systemer, hvor det jo som bekendt er vigtigt at der ikke kommer for mange fejl meldinger.

Skulle du nu være helt gadget skudt (som undertegnede), så findes der også de helt smarte alarmer, som eksempelvis Z-Wave røgalarmen fra Fibaro. Læs mere om Z-Wave i denne artikel. Nu får du pludselig muligheder for at sidde ved computeren og redigere følsomheden for alarmen, samt se grafer og registreret røg i luften.

Yderligere kan du som regel også til vælge røgalarmer til din hjemmealarm, hvis du har en i den dyrere ende fra G4S eller Dansikring. Her får du fordelen ved at nogen reagerer på alarmerne, også selv om du ikke er hjemme. Men det koster selvfølgelig en god slat penge hver måned.

fibaro_smoke_sensor

Fibaros Z-Wave røgalarm. Koster en god 600 basse, men er dælme smart.

Hvad med kvaliteten?

Som nævnt i starten af denne artikel er kvaliteten af selve funktionaliteten ganske god på langt de fleste alarmer. Der er til gengæld stor forskel på hvordan de ser ud, og det generelle feel. Ikea’s alarmer er eksempelvis lavet af det billigste plast du kan finde, og de ligner også noget der er med i en sci-fi film fra halvtredserne. Jo-el laver nogle forholdsvist pæne alarmer, men når man får fingrene i dem kan man godt mærke at der er sparet på plastic’en. Nu går man jo så ikke lige og gramser på sine røgalarmer hver dag, så det betyder måske mindre, men i dag skal ting jo være lidt Apple lækre. Det kan man ihvertfald sige at Jacob Jensens alarmer er, og ikke mindst Fibaro alarmen.

Produkter omtalt i ovenstående, med priser og links:

Housegard System 1.
Set hos Safetyshop.dk til 649 for 2 styk.
System1

 

Fibaro Z-Wave Smoke Sensor
Set hos YouControl.dk til 499,- 

fibaroSS


Jo-el Classic Link
Hvis du har mod på at trække ledninger i hele hytten.
Set hos elvvs.dk til 139,-

joel

 

 

Malmberg 433MHz trådløs røgalarm
Et ganske godt bud på en relativt pæn og billig 433MHz alarm.
Set hos elvvs.dk til 299,- for to styk

429993.big

 1. Jeg kan se at du ejer detintelligentehjem.dk, jeg ville sætte pris på hvis du nævnte det når du poster reklamer. Når det er sagt, så er Nest nok for de færreste i denne sammenhæng, Fibaro røgalarmen bliver også kun nævnt kort af samme årsag. Men den er da klart et interessant product.

  Svar
 2. Det var absolut ikke ment som reklame. Nest er meget specielle og ikke mindst absolut topsælgere på trods af den pebrede pris.
  Tænkte det kunne give en lidt anderledes indgang i forbindelse med dit indlæg – en App/stemmestyret røgalarm er ikke helt normalt. Min opfattelse er at forbrugeren på ingen måde ønsker at gå på kompromis med netop røgalarmer 🙂 desuden syntes jeg du mangler en yderst vigtig feature i Fibaros Røgalarm, hvilke jeg i øvrigt har hjemme. Den indbyggede temperaturmåler er også meget brugbar. Nogle brande udvikler ekstrem varme før røg, netop i den situation kan Fibaros alarm vinde lidt tid.

  Svar
 3. Hvad er et godt bud på en god basic røgalarm med fjernbetjening? Mit hus har rimeligt højt til loftet, så vil gerne kunne teste, samt slukke ved fejlmelding, uden at skulle hente stigen ind fra skuret.

  Svar

Skriv et svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort