En Dronebyggers bekendelser

En Dronebyggers bekendelser

Mit navn er Morten (Gæsteskribent) og jeg bygger droner!

Her vil jeg forsøge at sætte jer lidt ind i mine rationaler og tankestrøm på mit seneste byg.

Jeg har ejet en del færdigelavet rammer (ramme = dronens skelet) og har også crashet en del, og smadret arme, motormounts osv – ulempen er at det er dyrt, besværligt at få nye stumper hjem og laaaaaang ventetid…

Derfor besluttede jeg mig for at prøve at bygge min egen ramme, med billige stumper som kan findes i et hvert byggemarked. Man kan enten bygge sin ramme i alu, træ eller bly ( det sidste er dumt! ) Aluminium er dyrere og kræver lidt mere tid, da det ikke er så nemt at arbejde med som feks træ, så jeg valgte træ!

Drone1

Den gule H copter

Køb nogle 13X13mm (eller 10X10mm, hvis du tænker på vægt) trælister – dette er til armene. Derefter skal man finde noget, som samler dronen, samt giver et fundament til elektronikken, såsom ”hjerne”, reciever, batteri osv, her kan man med fordel gå ned til trælasten, og kigge i rodekassen med afskåret stumper – det er tit at der ligger perfekte krydsfiner plader. Tykkelsen skal naturligvis være så tynd som mulig, men husk! Stabiliteten er bedst hvis den ikke er HELT tynd.

Så skal man bruge noget til at samle dronen – jeg valgte små skruer, og lim.

Når man har alle delene, skal man beslutte om man vil bygge en X copter, H copter, eller gå over i en Tricopter (3 motorer, i stedet for 4). Det sidste er en kende mere besværligt, da man skal udtænke en ”tilt” løsning til den bagerste motor, så dronen kan dreje.

Drone2Jeg har valgt at bygge en H copter, da jeg godt kan lide at man har en relativ stor platform til elektronikken.

Start med at skære/save platformen ud, og samtidig vurder hvor stor man vil lave sin drone – husk at tage højde for propellerne, så de ikke rammer hinanden. Samtidig skal man heller ikke lave den alt for stor, da det vil give unødvendigt stress på motorer og esc´ere.

En alm størrelse quadcopter er ca 460 mm fra motor til motor, målt fra øverste venstre motor, til nederste højre motor. Men igen – dette er helt op til dig.

Det nemme ved at bygge en H copter, er at man kan nøjes med at skære 2 pinde til armene, da de
jo vil ende med at have en motor siddende i hver ende.

Drone3Det man skal ende op med er 2 pinde til arme, og 2 ens platforme til at samle dronen. Herefter kan man samle den som man synes bedst om, jeg valgte at ”sandwich´e” armene fast imellem platformene med lim, og herefter skrue det hele sammen med små skruer.

Man kan også bygge den, så man feks gemmer ESC inde imellem platformene, så man får et clean look – men husk at ESC´ere bliver varme, og at de helst skal have lidt luft…

Motorerne kan enten stripses fast, eller boltes med bolte og låsemøtrikker – jeg valgte den sidste løsning, da jeg ikke synes at strips holder motoren ordentlig fast.

Tilsidst kan man male rammen, og eventuelt i 2 farver, så man nemmere kan retningsbestemme dronen oppe i luften.

Drone4Jeg har bygget en del heldige, og mindre heldige rammer, og synes det er sjovt at få noget til at flyve, som man selv har bygget, men det kan også give én gevaldige grå hår på hovedet, når man feks finder ud af at man har været for skødesløs med vægten, og ender op med en drone, der næsten ikke kan lette, eller man bare har bygget et for dårligt design, med det udfald at den flyver virkelig ringe.

En god ide er naturligvis at kigge på youtube, her findes enormt mange videoer hvor DIY droner kommer i luften.

Så bare kom i gang, det er sjovt og lærerigt, og sidst men ikke mindst – det er billigt! Jeg vil skyde på at den sidste drone jeg byggede, stod mig i ca 50,- kr. …så gør det ikke så meget at man knækker en arm 🙂

Den sorte/gule quadcopter er den endelige udgave af dette byg – de andre billeder viser at man fek.s også kan tage nogle dele fra en kommerciel ramme, og bruge i sit byg. Tænk kreativt…

Skriv et svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort